Mikrochip azonosító beültetése

Magyarországon 2013. január 1-je óta kötelező a 4 hónapos kort betöltött ebek mikrochippel való megjelölése. A mikrochip egy körülbelül rizsszem méretű eszköz, melyet egy fecskendőszerű eszközzel az állat bőre alá (a nyak bal oldalába) ültetünk be. Ezzel egy időben a gazda és kedvence adatait egy nyílvános adatbázisba (petvetdata.hu) regisztráljuk. A mikrochip csak egy 15 számjegyű kódot tárol, állatunk pontos helyének meghatározására nem alkalmas, ezért fontos, hogy az adatbázisban rögzített adatok mindig naprakészek, pontosak (e-mail cím) legyenek, hiszen az elkóborolt állatok így lényegesen hamarabb visszakerülhetnek otthonukba.

A mikrochip csak egy 15 számjegyű kódot tárol, állatunk pontos helyének meghatározására nem alkalmas, ezért fontos, hogy az adatbázisban rögzített adatok mindig naprakészek, pontosak (e-mail cím) legyenek, hiszen az elkóborolt állatok így lényegesen hamarabb visszakerülhetnek otthonukba. Rendelőnkben a hagyományos méretű mikrochip mellett elérhető, egy jóval kisebb tűvel beültethető minichip is.

Szaktanácsadás - Mikrochip

 

Állatútlevél kiállítása

Kedvencünk külföldre történő utaztatásához elengedhetetlen egy állatútlevél beszerzése. Ennek kiállításához nélkülözhetetlen az állat mikrochippel történő megjelölése. A kisállat útlevél kiállítása nem életkorhoz kötött, azonban a dokumentum megléte önmagában nem elegendő az állat utaztatásához. Az útlevél érvényessége a veszettség elleni oltás érvényességétől függ. Fontos megjegyezni, hogy az első beadott veszettség elleni oltás, csak a beadást követő 21. naptól lesz érvényes. Amennyiben az érvényesség lejárta után kerül beadásra a veszettség elleni ismétlőoltás, úgy az is a beadás napja utáni 21. naptól számít érvényesnek. Fontos információ, hogy 12 hetes kor alatti állat nem kaphat veszettség elleni védőoltást.

Külföldre utazás előtt érdemes utánajárni a kisállatok beléptetésére vonatkozó szabályoknak, hiszen ezek célországtól függően változhatnak.

Az Európai Unión belül egyes országokba (pl. Nagy-Britannia, Írország, Málta, Finnország) történő belépést megelőzően szükséges az állat Echinococcus elleni féregtelenítő kezelése.

Szaktanácsadás - Állatútlevél

 

Élősködők elleni védelem

Háziállataink egészségének megőrzéséhez fontos a külső-, illetve belső elősködők elleni rendszeres kezelés, amelyekre ma már számos opció létezik, pl. rácsepegető (spot-on) szerek, tabletták, nyakörvek.

Állatainkat leggyakrabban veszélyeztető külső élősködők a bolhák, illetve kullancsok. Előbbiek esetében a folytonos vakarózást a bolhacsípések mellett, allergiás reakció is kiválthatja. Ennek elkerülése érdekében fontos kedvencünk, és környezetének tisztántartása, rendszeres bolhák elleni kezelése.

A hazánkban nagy számban jelen lévő, egyre szélsőségesebb életkörülményekhez is jól alkalmazkodó kullancsok, és az általuk hordozott parazita már jóval veszélyesebbek kedvencünkre nézve. Egyikük a Babesia canis, az úgy nevezett babesiosis okozója. A kórokozó a kullancs nyálával, vérszívás közben jut az eb szervezetébe, és ott a gazdaállat vörösvérsejtjében szaporodik. A vörösvérsejtekből kiszabaduló hemoglobin a vese csatornáit elzárja, így akadályozva a vese működését. Mivel így a vese nem tudja ellátni a kiválasztó funkcióját, a szervezetben keletkező méreganyagok sem tudnak a vizelettel ürülni, így egy gyors lefolyású belső mérgezést okoz. A betegség leggyakoribb tünetei a bágyadtság, étvágytalanság, sötétebb, barnás színű vizelet, sápadtság, sárgaság.

A babesiosis mellett számos más betegséget is terjeszt a kullancs. Ilyen például a Lyme-kór, ez ellen azonban már létezik védőoltás.

A szúnyogok által terjesztett szív- és bőrférgesség az elmúlt években hazánkban is egyre inkább elterjedt. Fontos a betegség ellen elérhető rácsepegtető oldatokkal, vagy tablettákkal történő megelőző védekezés. A betegség szűrése, a rendelőnkben elérhető tesztek segítségével rutinszerűen, a tulajdonos kérésére bármikor elvégezhető. Pozitív teszt esetében, a betegség kezelésére rendelőnkben van lehetőség. Ez egy hónapokon át tartó terápia, melynek menetét részletesen elmagyarázzuk minden esetben. Kezelés sikeressége után ajánlatosak a további szűrővizsgálatok, illetve a rendszeres, kihagyásmentes(!) kezelés.