Laboratóriumi vizsgálatok

Az állatok vizsgálata során, számos esetben előfordul, hogy a fizikai vizsgálat nem elegendő a pontos diagnózis felállításához, és kiegészítő, laboratóriumi vizsgálatokra van szükség. Ebben, a rendelőnkben található hematológiai és biokémiai laborgépek nyújtanak segítséget, melyekkel akár pár perc alatt, helyben, általános laborvizsgálatot tudunk biztosítani (általános vérkép, vese-, májműködés, vizeletvizsgálat). Ugyanakkor a javasolt, időközönkénti szűrővizsgálatok elvégzésére is alkalmas. Azon vizsgálatok elvégzéséhez, melyekre nem adódik helyben lehetőség, külső laboratórium szolgáltatásait vesszük igénybe.

A laborvizsgálatok közé tartozik a vizelet vizsgálata is, melyhez a legtöbb esetben a rendelőnkben található tesztcsík is elegendő (pl. van-e vér a vizeletben). Az imént említett tesztcsík sok értékes információt nyújt számunkra, pl. kimutatja, hogy található-e a vizeletben glükóz, vér, ketonanyagok, stb., megállapítható vele a vizelet kémhatása. A rendelőben található refraktométer segítségével a vizelet sűrűségét is azonnal meg tudjuk mérni. A mikroszkóp alatt pedig a vizelet üledékében előforduló kristályokat, sejteket lehet megvizsgálni. A vizeletminta komplexebb analizálásához külső labor segítségét vesszük igénybe.

Általános vérkép készítéséhez a BC-2800 Vet hematológiai automatánkat használjuk. Az automata 13 különböző faj (többek között kutya, macska, nyúl, ló, szarvasmarha, stb.) vérének vizsgálatára alkalmas. A vér 19 különböző paraméterét vizsgálja (pl.: fehérvérsejt szám, vörösvérsejt szám, thrombocyta (vérlemezke) szám, hematokrit (sejtek és folyadék aránya a vérben), hemoglobin szint). Mindez nemcsak diagnosztikai célból hasznos, hanem az állatok általános állapotának felmérésére irányuló, úgynevezett szűrővizsgálatok elvégzésére is alkalmas. Óránként kb. 25 minta vizsgálására képes.

A vese és máj megfelelő működésének ellenőrzésére a SPOTCHEM EZ biokémiai automatát használjuk. Ez a kisállatok teljes vérének, vagy az abból nyert szérumnak, a  helyben történő vizsgálatát teszi lehetővé. Így hamarabb kaphatunk pontos képet kedvencünk vese- és májműködéséről; illetve arról is, hogy milyen prognózis várható. A készülék a páciensek vese-, és májparamétereit mutatja ki (BUN, kreatinin, GOT, GPT), illetve összfehérje és albumin mérésére is alkalmas. Az így kapott eredményeket kielemezve, tudunk dönteni az állat további szükséges kezelésének módjáról.

Rendelőnkben lehetőség van az állatok vércukorszintjének ellenőrzésére is. Akárcsak az emberek esetében, itt is elegendő hozzá csupán egyetlen csepp vér. A vércukorszint mérése rutinszerűen történik minden egyes vérvétel során, illetve minden alkalommal, amikor cukorbetegség gyanúja felmerül. Sajnos ugyanis, kedvenceink körében is gyakran előforduló probléma a cukorbetegség. Leggyakoribb tünetei, hogy kedvencünk a szokásosnál többet iszik, gyakrabban ürít vizeletet, a vizeletben cukor (glükóz) jelenik meg, és természetesen megemelkedik a vércukorszint is. A kezeletlen cukorbetegség számos szövődmény kialakulásához vezethet, ezért fontos a rendszeres szűrővizsgálatok elvégzése. Szerencsére a kutyák és macskák esetében a cukorbetegség inzulinnal és speciális diétával, tápokkal jól kezelhető.

Már a kisállat-gyógyászatban is egyre több, úgynevezett gyorsteszt érhető el, melyek „az állat mellett” kimutatják, hogy az adott egyed, egy adott kórokozóval fertőzött-e.

A nálunk elérhető gyorstesztek segítségével, kis mennyiségű vérből akár 10-15 perc alatt megbízható eredményt kaphatunk. A tesztek típusától, illetve fajtól függően többféle betegség kimutatása is lehetséges. Kutyák esetében leggyakrabban a Giardia, Coronavírus, Parvovírus, illetve Dirofilaria immitis (szívférgesség) kimutatására alkalmas gyorsteszteket használjuk. Macskák esetében FeLV-FiV gyorsteszttel rendelkezünk, amely a macskaleukózis, illetve a macskák immundeficiencia fertőzését (macska AIDS) mutatja ki.

Külső labor segítségét a komplexebb, rendelőnkben nem elvégezhető, ill. különleges szaktudást igénylő laboratóriumi vizsgálatok esetében vesszük igénybe. Különböző vérvizsgálati panelek, citológiai vizsgálatok, bőrkaparék-, vizelet-, bélsár vizsgálatok esetében általában, már a mintavételt követő 3-4. napon várható a vizsgálati eredmény. Kórszövettani (pl. daganatminta), ill. mikrobiológiai vizsgálatok esetében ez általában 2-3 hét.