Sebészet

A sebészeti ellátásokra, a megnövekedett igény kielégítése érdekében, új rendelőnkben két, modern eszközökkel felszerelt műtőt alakítottunk ki. Így ez nemcsak a párhuzamosan zajló beavatkozásokat tette lehetővé, hanem a modernebb eszközeinknek hála, a műtétek során fellépő komplikációk esélye jelentős mértékben csökkent.

Célunk, hogy a szükséges beavatkozásokat a lehető legkíméletesebb és legbiztonságosabb módon végezhessük. Így például, az állítható LED-es műtőlámpánk lényegesen javítja a műtétet végző belátását a műtéti területre. Az altatást igénylő beavatkozások során a legtöbb esetben igyekszünk a jóval kíméletesebb gázos altatást alkalmazni, az erre alkalmas Kruuse Moduflex Access 2 altatógépünkkel. Mivel a gép speciálisan kisállatok altatására optimalizált, sokkal kisebb a bódítás során fellépő hibalehetőség, illetve a kíméletesebb altatási mód elősegíti kedvencük gyorsabb felépülését. A Mindray őrzőmonitorunknak köszönhetően a beavatkozások közben folyamatosan nyomon követhetjük a páciensek egészségügyi állapotát (oxigén-ellátottság, vérnyomás, testhőmérséklet, EKG). A közeljövőben beszerzésre kerülő Anovica Standard Plus (Touch 200) elektrokauter segít a műtétek során fellépő vérzések professzionális csillapításában. Az eszköz segítségével a beavatkozások gyorsabbak, egyszerűbbek illetve kockázatmentesebbek lesznek.

Rendelőnkben a sebészeti beavatkozásokra telefonon történő időpont egyeztetés szükséges. A műtétek rendelési időn kívül, többnyire hétköznap délelőttönként zajlanak.

 

Szülészet

A leggyakoribb szülészeti beavatkozás az ivartalanítás, amelyet rendelőnkben rutinszerűen, rendszeresen végzünk. Nemcsak a nem kívánt vemhesség megelőzése céljából ajánlatos kedvencünk ivartalanítása, hanem ezzel számos betegség is megelőzhető, így növelve kedvencünk várható élettartamát. Ivartalanított nőstényeknél például elkerülhető az álvemhesség, gennyes méhgyulladás, emlődaganat, hímnemű egyedek esetében különböző prosztata problémák, daganatos elváltozások.

Egyes nem kívánatos viselkedési formák (pl. kóborlás, jelölés, agresszió) kezelhetővé válnak az ivartalanítással. Az ivartalanítást leghamarabb az ivarérés (általában 7-8 hónapos kor) körül javasoljuk leghamarabb.

Vemhesség esetén, rendelőnkben ultrahangos vizsgálattal lehetséges a vemhesség nyomon követése, a születendő kölykök egészségi állapotának vizsgálata, illetve probléma esetén az időben történő beavatkozás szükségességének megállapítása. Mégis bizonyos esetekben az ellés problémamentes levezetéséhez elengedhetetlen az állatorvosi segítség. A császármetszés olyan sebészeti beavatkozás, mely során műtéttel távolítják el a méhben rekedt magzatokat. Elakadt fialás esetén sürgősségi beavatkozásnak számít, de nehezen ellő fajtáknál megelőzésképpen is végezhető. A programozott császármetszés optimális idejét, a vemhesség utolsó napjaiban végzett ultrahangos vizsgálat során határozzuk meg. A tulajdonosok maguk is sokat tehetnek a vemhes állat rendszeres hőmérőzése és megfigyelése révén a legoptimálisabb időpont meghatározásához. Mindezeknek köszönhetően rendelőnkben a császármetszéseket évek óta a tulajdonosok nagy megelégedésére, kiváló eredménnyel végezzük.