Haszonállat praxis

A gazdasági haszonállatokkal kapcsolatos feladatokat zömében Dr Répási Attila irányítja, illetve végzi, aki 1996-ban szerzett állatorvosi diplomát az Állatorvos-Tudományi Egyetemen, majd 2006-ban Szarvasmarha szaporodásbiológia tárgykörben PhD. Diplomát, és 2007-ben tagja lett egy Európai Uniós Szakkollégiumnak (ECBHM: European College of Bovine Health Management).
Az általunk ellátott haszonállatok: kb 4000 db szarvasmarha (2 nagylétszámú tejhasznú szarvasmarha telep, 4 nagylétszámú húshasznú szarvasmarha telep, és közel 70 kis létszámú vegyes hasznosítású szarvasmarha állomány), 4 nagy létszámú juh állomány, egy nagy létszámú emu telep, 2 nagy létszámú baromfi állomány, kb 120 db sport és munka ló, valamint 17 községben kis létszámú sertés és baromfi háztáji állományok.

 

Szarvasmarha

A nagylétszámú tejelő szarvasmarha telepek gazdaságos működtetésének az alapja a tehenek két ellés közötti idejének rövidítése, azért hogy a tejtermelés egy tejtermelő ciklusban (laktáció) a lehető legnagyobb legyen. Ehhez nyújtunk segítséget az ultrahanggal végzett korai vemhességvizsgálatokkal, az üres tehenek kezelésével, valamint ciklusdiagnosztikai, meddőségi vizsgálatokkal és ezek hormonális kezelésével.
A húshasznú szarvasmarha állományok esetén, főleg az ellési szezonban van több dolgunk, amikor az elakadt ellések esetén kell segítséget nyújtanunk, vagy manuálisan, vagy műtéti úton császármetszéssel. Esetenként 1-1 előesett méhet is vissza kell helyeznünk. A legeltetési szezonban viszonylag gyakoriak a bikák láb, illetve lábvég sérüléseinek ellátása.
A háztáji szarvasmarha állományokban a betegek kezelésén túl mi végezzük az újszülött állatok fülszámozását, az ehhez tartozó adminisztrációt, valamint az állatok forgalmazásához szükséges iratok kiállítását, és ezek rögzítését a megfelelő internetes felületen.

 

Sertés

A háztáji sertésállományok sajnos az utóbbi 20 évben rendkívül megfogyatkoztak, így a hagyományos vidéki állatorvosi praxisokra jellemző tevékenységekkel (koca fialtatás, herélés, sertések orbánc elleni vakcinázása, stb.) sokkal kevesebbet kell foglalkoznunk.

 

A lovas praxisunk viszonylag csekély, főleg alapellátást végzünk, bonyolultabb esetek ellátásához ló szakállatorvosok segítségét szoktuk kérni, habár sikeres ló császármetszést már sikerült végeznünk.

 

Az Emu telep ellátása

Ez az állatfaj a betegségek iránt viszonylag ellenálló, általában csak mechanikai sérüléseket kell ellátnunk.

 

Baromfi

Nagylétszámú baromfiállományok ellátása a szigorú tartástechnológia követelmények betartása esetén kevés gond szokott előfordulni.