Nyíllal sebzett kutya műtéte a sárospataki állatorvosi rendelőnkben

2023 január 20-án délelőtt 11 óra könyékén Törő Gábor, a helyi menhely egyik vezetője behozott hozzánk egy súlyosan sérült, németjuhász jellegű, keverék kutyust. A sérüléseit 2 db nyílvessző okozta, amelyek meg az állatban voltak. Az eb transzponderrel (mikrochippel) nem volt megjelölve, így tulajdonosát nem tudtuk beazonosítani.

Mozogni tudott, de járni nem igazán, mert a nyílvessző akadályozta. Gábor elmondása alapján eleinte engedékeny volt, utána meg akarta harapni, zavart volt. A megtalálás időpontjában vizes, csapzott, gyenge kondíciójú volt. Rendelőnkben (Sárospatak, Arany János út 40.) az állat vizsgálata során megállapítottuk, hogy az egyik nyílvessző a nyak jobb oldalán hatolt be, és a bal oldali lapocka tájékán jött ki a nyíl hegye. A második nyílvessző a jobb mellső láb hónaljánál hatolt be, és a felkar belső oldalán jött ki a nyíl hegye. A sebek állapotából arra a következtetésre jutottunk, hogy nem teljesen friss a sérülés, így a nyílvesszők kihúzása jelentős vérzés kialakulásához kisebb eséllyel vezethet. Az állat állapotának stabilizálása után műszeres vizsgálatok következtek. Azért, hogy pontosan be tudjuk határolni a nyílvesszők helyeződését, több irányú röntgenfelvételt készítettünk. Mindeközben gyorsan megterveztük a műtétet, hogy elkerüljük a létfontosságú szervek sérülését a nyilak kihúzása során. A felvételen (a mellékletben szerepelő röntgenfelvételen) az látható, hogy az egyik nyílvessző a jobb mellső láb felkarcsontjának középső részét megsértette. Ezen kívül látható még egy légpuska lövedék egészben, valamint egy másik amely, szétroncsolódott. Az állat vizsgálata után azonnal feljelentést tettünk a Sárospataki Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán. A műtétet gépi altatással végeztük. Az operáció során több nehézséget is le kellett küzdenünk, de a műtét részletes leírásától ebben a beszámolóban eltekintünk. A beavatkozás során több részletben eltávolításra került mindkét nyílvesszőt nylon tasakba helyeztük, és átadtuk a rendőrségnek. Az altatásból felébredve a kutyus stabil állapotban volt, megkapta a szükséges utókezeléseket is. A műtét 4 állatorvosunk (Dr. Ferenci Zoltán, Dr. Rega Sándor, Dr. Repási Attila és Dr. Répasiné Dr. Fajcsik Viktória), 2 végzett állatorvos asszisztensünk (Farkas Alexandra es Szabó Boglárka), és 2 állategészségügyi segédkezőnk (Lovas Renáta és Zsákainé Szenderfi Mária) közreműködésével zajlott. Az állat utókezelését egy Budapest melletti település állatorvosi rendelőjében végzik.

Az általunk végzett összes beavatkozás teljes költségét mi finanszírozzuk, és reméljük, hogy döntő mértékben hozzá tudunk járulni a szerencsétlenül járt kutyus felépüléséhez.

Ez az eset is felhívja a figyelmet a gazdátlanul, vagy transzponderes (mikrochip) megjelölés nélkül kóborló kutyusok nehéz sorsára.

Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy aki ráismer kutyusára a mellékelt képek alapján, az kérjük jelentkezzen. Az esetről készült fotókon (melyek megrázó tartalmúak lehetnek) láthatják az eb ellátásának néhány pillanatát. Ennek az esetnek a megoldása is bizonyítja, hogy a vidéki kisállat rendelőkben is rendelkezésre állnak az ilyen kiemelt nehézségű esetek megoldására mind az eszközök, mind a szakemberek.

Részletekért, valamint rendelőnk megismeréséért látogasson el honlapunkra, illetve facebook oldalunkra.

 

 

Répási Attila PhD, Dipl. ECBHM