kisállat műtét

Kis kedvence műtét előtt áll? A kisállat műtétek lépései

Egy műtét még akkor is járhat bizonyos kockázatokkal, ha egyébként látszólag egészséges állatot altatunk (pl. ivartalanítás). A műtét előtti kivizsgálással ezt a kockázatot a minimálisra tudjuk csökkenteni.

Akárcsak nálunk embereknél, kutyáinknál, macskáinknál is jár bizonyos kockázattal minden műtéti altatás.

Ez a kockázat a mai modern altatószereknek és altatási technikáknak, valamint az életfunkciók folyamatos műtét alatti monitorozásának köszönhetően lényegesen alacsonyabb, mint pár évtizede.

 

Az altatás alatti komplikációk

– egy része az altatószerekre, gyógyszerekre adott rendellenes, előre nem kiszámítható reakció miatt jelentkezik

– míg más részük meglévő, de fel nem ismert szervi rendellenességhez köthető.

Míg az előbbit kivédeni nem tudjuk, az utóbbi döntő többségében megelőzhető, ha műtét előtti kivizsgálás során felfedezzük a meglévő, rejtett szervi működészavarokat, és azok ismeretében választjuk meg az adott betegségben legmegfelelőbb altatási technikát, vagy döntünk a műtét elhalasztásáról.

 

Kivizsgálási lehetőségek

Vérvizsgálat:

kisállat vérvizsgálat

 

Mit tudhatunk meg egy ilyen vérvételi laborleletből?

Általános képet kapunk az állat egészségügyi állapotáról, azáltal, hogy látjuk benne a különböző szervek működésére utaló értékeket. Ez sokszor segítség lehet abban, hogy milyen úton induljunk el a kezelésben, illetve, hogy milyen gyógyszereket válasszunk kedvencének.

  • Külön-külön is vizsgálhatjuk vele az egyes szervek, szervrendszerek működését.

Így például kiszűrhetjük:

– ha vérszegénységgel,

-májproblémákkal

-vagy vesebetegséggel küzd kedvence

illetve ezek stádiumát is meghatározhatjuk vele.

Ennek nagyon fontos szerepe van a prevencióban, illetve abban, hogy már a korai stádiumtól kezdve       kezeljük és monitorozzuk az egyes elváltozásokat.

  • A fehérvérsejtek és egyéb specifikus paraméterek alapján következtethetünk arra, hogy zajlik-e   valamilyen gyulladásos folyamat az állat szervezetében.
  • Lehetőség van a különböző parazitás fertőzöttségek szűrésére, így például a szívférgesség, a babesiosis vagy egyéb, kullancsok és szúnyogok által terjesztett megbetegedések diagnosztizálására. Macskák esetében FeLV/FIV teszt elvégzésére.

 

Milyen költségekkel jár egy vérvétel és laborvizsgálat?

A cikk megírásának időpontjában áraink a következőek:

A vérvétel költsége rendelőnkben: 4100  Ft

Hematológiai vizsgálat helyben: 7200  Ft

Vérbiokémia vizsgálat helyben: 9700 Ft

A levett vérből számtalan vizsgálat végezhető el, ezért az úgynevezett vizsgálati panelt, azaz hogy  pontosan milyen paramétereket néznek a laborban, a kezelőorvossal való egyeztetés során alakítjuk ki.

A vérvizsgálat költsége a kért vizsgálati paneltől erősen függ.

Tájékoztató jelleggel:

( Alaprutin: 6790 Ft ; Műtét előtti rutin vizsgálat: 3600 Ft)

+Szállítási költség (külső laboratóriumba, futárral): 2970  Ft

Szív ultrahangos vizsgálata:

Mind fiatalkorban (szív fejlődési rendellenességek), mind idősebb korban (szerzett szívbetegségek) lehetnek olyan enyhébb elváltozások a szív üregrendszerében, vagy a szívbillentyűkben, melyek a mindennapi életben tüneteket nem okoznak az állatnak, de a műtéti altatás szívműködésre gyakorolt kedvezőtlen hatása miatt, műtét közben, akár komoly problémákat is okozhatnak. Ezeknek a szívbetegségeknek a döntő többsége a szív ultrahangos vizsgálata során felismerhető.

 

Röntgen vizsgálat

Bizonyos esetekben az állat mellkásáról készült röntgen felvétel készítése is indokolt lehet.

(pl. emlődaganat)

Röntgen vizsgálat jelenlegi ára: 8500 Ft

 

Műtéti beavatkozás lépései

Minden kutya és macska bódítás vagy altatás előtt fizikális vizsgálaton esik át:

– testhőmérséklet mérés

– szájüreg és nyirokcsomók, nyálkahártyák vizsgálata

– szív és a tüdő hallgatózásos vizsgálata

–  has áttapintása

– nemi szervek vizsgálata

Ha a fizikális vizsgálat során bármilyen eltérést észlelünk, a beavatkozást nem kezdjük el, a tulajdonost tájékoztatva kiegészítő vizsgálatokat javaslunk, és a bódítást vagy műtétet elhalasztjuk.

A legtöbb állatot műtét előtt premedikáljuk, azaz olyan gyógyszereket adunk be, melyek oldják a szorongásukat, csökkentik a félelemérzetet, és a további gyógyszerek vagy altatógáz felhasználást csökkentve az anesztézia biztonságosabb, az ébredési szakasz lerövidül. A  beavatkozás jellegétől függően, megfelelő hatáserősségű fájdalomcsillapítót minden állatnak adunk.

Vénakanül behelyezésével az altatás bevezetésére és fenntartására alkalmazott gyógyszerek  kiszámíthatóbban adagolhatók. Infúzió adása azért szükséges, mert az altatószerek általában csökkentik a vérnyomást és a vér átáramlást az egyes szervekben, az ennek következtében kialakuló oxigén- és táplálóanyag-hiány a későbbiekben káros folyamatokhoz vezethet.

Kutyáknál minden esetben, macskáknál magasabb kockázati csoportban a légcsőbe légcsőtubust vezetünk, intubáljuk. Gépi altatásnál ezen keresztül kapja az állat az altatógázt és az oxigént, injekciós altatásnál pedig szükség esetén az oxigént.

A műtéteket műtőben végezzük, a műtéti sterilitás betartásával. Minden műtét során minimum egy állatorvos és egy asszisztens van jelen.

 

Altatás alatt az állatokat monitorozzuk

Ez azt jelenti, hogy műtét közben műszerrel folyamatosan figyeljük :

– az állat szívverését

– hőmérsékletét

– légzését

– vérének oxigén telítettségét

– kilélegzett széndioxid mennyiségét

–  EKG-görbéjét.

Ébredés során feladjuk a betegre a műtéti sebet védő ruhát vagy gallért, hogy véletlenül se kezdje el a kisállat piszkálni a friss sebet.

Műtét után az állatot a teljes ébredéséig felügyeljük, nem hagyjuk magára. A tulajdonost ilyenkor telefonon tájékoztatjuk, hogy körülbelül mikor vihető haza az állat.

 

A kisállat otthonába bocsájtása

A műtéten átesett kedvencet állatorvos vagy állatorvosi asszisztens kollégánk adja haza a tulajdonosnak, aki minden felmerülő kérdésre választ ad. A konzultáció során odaadjuk a fájdalomcsillapítót, amit a betegnek a műtétet követő pár napig szükséges szednie.

Aznap még szorosabb megfigyelést igényelnek az állatok, előfordulhat még hányás, szédelgés, álmosság.

Eledelt, vizet műtét után körülbelül 6 órával célszerű adni, nehogy az állat félrenyeljen.

Ha rendben zajlik a sebgyógyulás, akkor 10-14 nap után kiszedhetőek a varratok. Ezt az időt szoktuk javasolni a pihentetésre is, tehát 10-14 napon belül ne érje különös megterhelés az állatot, például kutyákkal csak rövid idejű, pórázos sétát tegyünk, kijárós cicákat érdemes erre az időszakra bezárni.